10 кращих ранніх сортів винограду

10 кращих ранніх сортів винограду

Технології Перегляди: 5305

Як важко буває дочекатися дозрівання винограду! Тим, кому не терпиться спробувати сонячних ягід нового врожаю, дуже до речі будуть ранні сорти винограду, багато з яких дозрівають вже в кінці липня.

Тасон

Безперечний лідер кращої десятки. Його можна вживати вже в кінці липня. Але якщо хочете в повній мірі насолодитися цим сортом, потерпіть до середини серпня. Саме до цього часу Тасон набирає справжній смак і колір. Незвичайна хрустка м'якоть, тонка шкірка і яскраво виражені ноти мускату - все це призведе в захват найдосвідченішого гурмана. Грона Тасона при відносно невеликих розмірах мають дуже привабливий вигляд і досягають маси 700-800 м. На жаль, сорт нестійкий до хвороб, кущі доводиться обробляти кожні два тижні. Але гідності Тасона з лишком перекривають цей недолік. До того ж, грона цього сорту, як правило, зрізають до масової появи грибків. Обрізку проводять на 8-10 нирок.

grape livia

Лівія

Автор сорту - селекціонер Загорулько. Лівії притаманне дуже збалансоване поєднання кислоти і цукру. Ягоди соковиті, але не водянисті, шкірка дуже ніжна. Великі (до 15 г) рожеві ягоди зібрані в величезні - до двох кілограмів - грона. Лівія має середню стійкість до мілдью, але трьох-чотириразова обробка дозволяє впоратися з цим недоліком. А ось стійкість до оїдіуму у цього сорту дуже висока. Довершує перелік переваг надранньої дозрівання.

Супер екстра

Невеликі (370-550 г) грона цього сорту складаються з великих ягід прозоро-білого кольору, прекрасно набирають цукор. Ягоди дуже солодкі, м'якоть соковита і м'ясиста. При догляді дуже важливо вчасно провести дві перші обробки - до і після цвітіння. Прекрасний смак і сверхранние терміни дозрівання зробили цей сорт молдавської селекції одним з найпопулярніших. Оскільки сорт дуже стійкий до хвороб, досить проводити лише профілактичні обробки. Інша безперечна гідність Томайского - висока врожайність. На кожному пагоні зазвичай буває по дві-три кисті. Оскільки грона невеликі - до 600 г - можна залишати на пагоні по дві кисті. Красиві ягоди Томайского за смаком нагадують сорт Кардинал. При вирощуванні цього сорту потрібно пам'ятати про те, що урожай погано зберігається на кущах після дозрівання. Тому своєчасне прибирання дуже актуальна.

kodryanka

Кодрянка

Цей сверхранний сорт відомий дуже давно, але, завдяки чудовим якостям, популярність його не зменшується. Грона досягають маси 500-600 г, а при хорошому харчуванні можуть бути і більше. Грона Кодрянка можуть перебувати на кущах після дозрівання довгий час, не втрачаючи смаку і кольору. Є, на жаль, у цього сорту і недолік: схильність до горошенія, особливо якщо під час цвітіння винограду йшли дощі.

Лора (інша назва - Флора)

анній сорт з дуже великими ягодами і великими - до двох кілограмів - гронами. Після дозрівання урожай може довго перебувати на гілках без шкоди якості. Але до хвороб сорт, на жаль, не дуже стійкий - особливо до мілдью і сірої гнилі. А якщо під час дозрівання йдуть дощі, ягоди можуть потріскатися. Але виноградарі прощають ці недоліки Лорі за прекрасну якість ягід і раннє дозрівання.

Нова Аркадія

Схожа на Аркадію, але краще. Дозріває на десять днів раніше - до п'ятого серпня, ягоди красивіше і смачніше, ніж у Аркадії. Грона - від 1 до 1,5 кг. За всіма параметрами цей сорт - якщо не заміна Аркадії, то прекрасне, більш раннє за термінами дозрівання, доповнення до неї.

Новий подарунок Запоріжжю

Ягоди зовні схожі на ягоди Лори. При повному дозріванні вони набувають дуже гарний жовтий колір. Грона - понад кілограм, зустрічаються крилаті. Сорт не тільки рано дозріває, а й дуже урожайний.

Преображення

Незвичайні ягоди цього сорту - подовжені, рожеві, масою до 18 г і розміром з палець дорослої людини - цінуються дуже високо і виноградарями, і споживачами. Ягоди зібрані в великі - до 1,5 кг - грона, на смак дуже приємні. Сорт дуже урожайний, кущі добре приживаються і швидко розростаються. Грибковими захворюваннями Преображення практично не уражається.

Гурман

Назва цієї гібридної форми винограду говорить сама за себе. Великі ягоди Гурмана (до 9 г) мають овальну форму, рожевий колір і дивовижний смак з легкою нотою мускату. Грона, що мають форму циліндра, досягають маси 600 г. Урожай прибирають вже на початку серпня. Кущі цього сорту виростають до середніх розмірів, стійкі до оїдіуму і сірої гнилі.

Надрукувати